ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

COSMOSSPORT

Πολυσπόρια, παραδοσιακή συνταγή για τα Εισόδια της Θεοτόκου


  Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, την είσοδο δηλαδή της Παναγίας στο ναό. 

 Οι γονείς της Ιωακείμ και Άννα, οι οποίοι ήταν άτεκνοι, υποσχέθηκαν πώς αν έκαναν ένα παιδί θα το αφιερώσουν στο ναό. Παρόλο που ήταν ηλικιωμένοι, ευλογήθηκαν να φέρουν στον κόσμο την Παναγία, που όταν έγινε τριών ετών οδηγήθηκε προς εκπλήρωση του τάματος στο ναό, όπου έμεινε για 12 χρόνια.

Στην Πρέβεζα αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, η Παναγία την ημέρα αυτή ονομάζεται Πολύσπορίτισσα, λόγω του εθίμου να φτιάχνουν αυτή τη μέρα τα πολυσπόρια, μία γλυκιά σούπα που αποτελείται από σιτάρι καλαμπόκι, αλλά και άλλους σπόρους πολλές φορές, όπως φακές και κουκιά. Την σούπα αυτή την έτρωγαν το πρωί της γιορτής και σύμφωνα με την παράδοση, το γλύκισμα αυτό προσφέρθηκε στην Παναγία κατά την είσοδο της στο ναό.
Πίστευαν ότι το έθιμο αυτό βοηθούσε στην καλή σοδειά, αφού τα «Εισόδια» ταυτίστηκαν με την «εσοδεία». Σε πολλά χωριά της Πρέβεζας μάλιστα, ξυπνούσαν νωρίς και έριχναν το βρασμένο σιτάρι και καλαμπόκι στις βρύσες των χωριών, πιστεύοντας πως έτσι θα πετύχαιναν καλή σοδειά. Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, συνηθίζουν να φτιάχνουν πολυσπόρια και δεύτερη φορά, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και την παράδοση των «Πυανεψίων», όπου έτρωγαν την πανσπερμία ή παγκαρπία, ευχαριστώντας έτσι τους θεούς για την σοδειά της χρονιάς. Ο μήνας μάλιστα κατά τον οποίον γινόταν η γιορτή, λεγόταν επίσης Πυανεψιών. 

Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη πύαμος = κύαμος- κουκί.

Συνταγή για πολυσπόρια

500 γραμμάρια βρασμένο καλαμπόκι και 750 γραμμάρια βρασμένο σιτάρι ( τα βράζουμε
από την προηγούμενη ημέρα)
3 λίτρα νερό
250 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
120 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
14 κουταλιές της σούπας νισεστέ διαλυμένο σε κρύο νερό
250 γραμμάρια ζάχαρη
καρύδια τριμμένα, σουσάμι ψημένο, ζάχαρη και κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το νισεστέ να βράσουν. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τον διαλυμένο σε κρύο νερό νισεστέ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε ζεστό σε πιάτα ή μπολ και πασπαλίζουμε με καρύδι, σουσάμι, ζάχαρη και κανέλα.

Ευχαριστούμε την κυρία Λαμπρινή Σμπόνια- Νταλαμάγκα για τις πληροφορίες και την παραχώρηση της συνταγής.

Κείμενο Τσώλης Α. Ευάγγελος


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2η συνταγή 

ΥΛΙΚΑ

Σιτάρι

Καλαμπόκι

Σταφίδες (μαύρες, ξανθές)

Καρύδια

Αμύγδαλα

Σουσάμι

Λάδι

Λίγη ζάχαρη

Λίγο αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το στάρι πολύ καλά, να μαλακώσει. Βράζουμε χώρια και το καλαμπόκι. Το σισάμι, τα καρύδια και τα μύγδαλα (που πρώτα τα κοπανίζουμε), τα καβουρντίζουμε στο τηγάνι. Τέλος, σε μια μεγάλη χύτρα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και “δένουμε” με λίγο αλευράκι και νερό για να χυλώσει. Έχουμε, όμως, φυλαγμένο λίγο από το καβουρντισμένο σισάμι το αμύγδαλο και το καρύδι για να πασπαλίσουμε και από πάνω, σε κάθε κυπελλάκι που σερβίρουμε.

πηγή:www.topoikaitropoi.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια