ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Στάση εργασίας στο νοσοκομείο Αγρινίου την Παρασκευή 8/12

 
Στάση εργασίας 10 π.μ. έως 3 μ.μ. την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ

Αγανάκτηση σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στις δημόσιας μονάδες υγείας και πρόνοιας που καλύπτουν εδώ και χρόνια τα τεράστια κενά των δημοσίων μονάδων υγείας και παραμένουν σε εργασιακή ομηρία διαρκείας προκαλεί συνεχιζόμενη κοροϊδία από κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν την προσφορά τους αλλά αρνούνται το δίκιο αίτημα για μονιμοποίηση με πλήρη δικαιώματα.

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας. Αποτελούν πλέον του 45% των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, και όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουν πλάι στους μόνιμους συναδέλφους τους υπό αντίξοες και έντονες συνθήκες εντατικοποίησης, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που μεγαλώνουν διαρκώς (βάσει και της συνεχιζόμενης μείωσης των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία: από 93.580 τον Ιανουάριο του 2013 σε 71.316 στον Αύγουστο του 2023). Οι περισσότεροι εργάζονται από τρία έως 7 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων της πανδημίας, έχοντας συσσωρεύσει ανεκτίμητη και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία έχοντας τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους. Όλοι αυτοί συνάδελφοι δεν επικουρούν το μόνιμο προσωπικό για έκτακτες ανάγκες αλλά καλύπτουν ο καθένας τους και όλοι μαζί πάγιες, διαρκείς, επιτακτικές και αυξανόμενες ανάγκες.

Δεν ξεχνάμε τη ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που απαγορεύει τη μετατροπή του συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας καθώς και η απόρριψη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ - ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του συντάγματος. Δεν ξεχνάμε την κοροϊδία τον κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού που στη διάρκεια της πανδημίας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές και να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας ωστε να μην καταρρεύσει και δεσμεύτηκαν για τη μονιμοποίησή τους ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων συμβασιούχων. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις - κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους: οι επικουρικοί πάσης φύσεως ειδικότητας ανανεώνονται για 6 μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό), οι 3μηνίτες επικουρικοί που είχαν προσληφθεί κατ’εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4825/2021 και οι 6.000 ΣΟΧ στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για 3 μήνες ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για τους εργολάβους.

Είναι δεδομένο ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η διαρκής ομηρία και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με φθηνούς και αναλώσιμους εργαζομένους που θα υπηρετούν τα νοσοκομεία/επιχειρήσεις. Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων άλλωστε αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επιπλέον η εξάμηνη παράταση υπηρετεί τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης μιας και τοποθετεί τη λήξη των συμβάσεων κοντά στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και να στηριχτεί από τους ασθενείς και το λαό

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 3μηνιτών επικουρικών που είχαν προληφθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4825/2021, ειδικευόμενων νοσηλευτών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ <<4000 στην υγεία>>, προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους μέσω ΕΟΔΥ) για ένα τουλάχιστον έτους και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια