30' προετοιμασία 10' τηγάνισμα Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 2-3
Για τον μπακαλιάρο
500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο * και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 ml μπίρα
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
Για τη σκορδαλιά
8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
2 κουτ. σούπας ξίδι
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
1/2 φραντζόλα ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
250 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σκορδαλιά
Για να φτιάξουμε μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπίρας, τηγανητό, με σκορδαλιά, αρχικά χτυπάμε, στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, το σκόρδο με το ξίδι και 200 ml από το λάδι μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε το ψωμί και τα χτυπάμε όλα μαζί, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενσωματωθεί.
Αδειάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σερβίρουμε.
Μπακαλιάρος
Σε μπολ ανακατεύουμε, με το σύρμα, το αλεύρι με την μπίρα, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου στο κουρκούτι έτσι ώστε να καλυφθεί καλά, τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι.
Μυστικά
*Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου:
Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό, για να απομακρύνουμε το πολύ αλάτι.
Τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βυθίζουμε μέσα στο νερό, με το δέρμα προς τα πάνω.
Τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο, ώστε να μείνουν σταθερά στη βάση τα κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.
0 Σχόλια
Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.