Mε την Ελληνική βραδιά ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αγρινίου

Mε την Ελληνική βραδιά ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αγρινίου

Την Κυριακή 23 Αυγούστου, η πλατεία Δημοκρατίας γίνεται τόπος συνάντησης της ελληνικής παράδοσης με τον κόσμο.

Την παραμονή της επίσημης έναρξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Αγρινίου, οι λαογραφικοί και χορευτικοί σύλλογοι της πόλης αναλαμβάνουν να καλωσορίσουν τα ξένα συγκροτήματα με μια μεγάλη ελληνική βραδιά στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου 2026, στις 9:00 μ.μ οι χορευτές και οι μουσικοί του Αγρινίου θα υποδεχθούν τα παραδοσιακά σχήματα που έρχονται από την Αρμενία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Μεξικό, το Περού, τη Σερβία και την Τουρκία. Πριν κάθε χώρα παρουσιάσει τη δική της πολιτιστική ταυτότητα στο Φεστιβάλ, η πόλη ανοίγει πρώτη τον κύκλο του χορού και συστήνει στους φιλοξενούμενους τους ρυθμούς, τα τραγούδια και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Δεν πρόκειται απλώς για μια παράσταση πριν από την επίσημη έναρξη. Είναι μια πράξη υποδοχής και ουσιαστικής φιλοξενίας. Οι τοπικοί σύλλογοι δεν παραμένουν θεατές μιας διεθνούς διοργάνωσης που πραγματοποιείται στην πόλη τους, αλλά γίνονται ενεργό κομμάτι της. Παρουσιάζουν την πολιτιστική μνήμη της περιοχής μας και της χώρας μας και ταυτόχρονα δημιουργούν το έδαφος για την πρώτη άμεση επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στο κέντρο της πόλης, χωρίς αποστάσεις ανάμεσα στους χορευτές και τον κόσμο, η παράδοση επιστρέφει στη φυσική της θέση: στην πλατεία. Εκεί όπου ο χορός λειτουργεί ως ζωντανή συλλογική έκφραση, επικοινωνία και κοινή εμπειρία. Η ελληνική βραδιά γίνεται έτσι το πρώτο κεφάλαιο του Φεστιβάλ και δηλώνει έμπρακτα ότι οι πολιτισμοί δεν συναντιούνται μόνο πάνω στη σκηνή. Συναντιούνται όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τον ίδιο δημόσιο χώρο, γνωρίζονται και χορεύουν μαζί.

Στην ελληνική βραδιά συμμετέχουν, σε αλφαβητική σειρά:

Εργαστήρι Λαογραφίας, Πολιτισμού & Παράδοσης «Το Χοροστάσι»

Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

«Παγκρήτιος» Σύλλογος Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου

Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος «Οι Μερακλήδες»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ζορμπάς»

Πολιτιστικός & Χορευτικός Σύλλογος Αγρινίου «Η Ρούμελη»

Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Τα Μανουσάκια 2017»

Σύλλογος Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας

Σύλλογος Ποντίων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς»

Χορευτικό Τμήμα Δήμου Αγρινίου

Της γιορτής στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας θα προηγηθεί παρέλαση των Ελληνικών Χορευτικών Συλλόγων της πόλης, τα οποία θα ξεκινήσουν στις 8:30 μ.μ από την συμβολή των δρόμων Παπαστράτου και Σουλίου (άγαλμα Γρηγορίου Λαμπράκη) και μέσω της οδού Παπαστράτου θα φτάσουν στην πλατεία Δημοκρατίας.

Εκτός από τα προαναφερόμενα συγκροτήματα θα συμμετάσχει και ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος «Άθλος και κίνηση» με το τμήμα Cheerleading.

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου,

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου θα υποδεχθεί στις 12:00 το μεσημέρι, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Αναστασιάδη 1) τις αντιπροσωπείες των 10 χωρών που συμμετέχουνστο 21ο Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι η επιτυχία και του 21ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Αγρινίου δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών.

Φέτος, 60 άνθρωποι προσφέρουν τον χρόνο, την ενέργεια και τη διάθεσή τους, συμμετέχοντας αποκλειστικά στη διοργάνωση του Φεστιβάλ και αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη της εθελοντικής προσφοράς.

Παράλληλα, η «Ακτίνα Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα οργάνωσης, συντονισμού και υποστήριξης της προσπάθειας.

Οι εθελοντές βρίσκονται δίπλα στους συμμετέχοντες, τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και δημιουργώντας ένα κλίμα φιλοξενίας και συνεργασίας. Η παρουσία τους αποτελεί παράδειγμα ενεργού συμμετοχής στα κοινά και αναδεικνύει την αξία της συλλογικότητας.

Με την προσφορά τους, οι εθελοντές γίνονται οι ίδιοι μέρος της επιτυχίας του, δίνοντας στο Φεστιβάλ ανθρώπινο πρόσωπο και ξεχωριστή δυναμική.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια