ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αναστάσιος Δημοσχάκης :Σε αφανισμό οδηγούνται οι Ραδιοερασιτέχνες με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την αδειοδότηση κεραιών


Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχετικά με το Σχέδιο Νόμου που αφορά την αδειοδότηση και τον έλεγχο των κατασκευών κεραιών στην Ξηρά έκανε σήμερα (01/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Σε συνάντηση που είχε o Βουλευτής πριν από λίγες ημέρες με μέλη του Συλλόγου Ασυρματιστών Ερασιτεχνών Νομού Έβρου «ο Διγενής Ακρίτας» τον ενημέρωσαν και του ενεχείρισαν σημείωμα με στρεβλώσεις που περιέχει το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, που ουσιαστικά αφανίζει τους Ραδιοερασιτέχνες, κάτι που έχει τονίσει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ένωση Ραδιοερασιτεχνών.

Ύστερα από επικοινωνία που είχε ο Βουλευτής  με την αρμόδια Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Ν Δ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επεσήμανε στην παρέμβασή του τα προβλήματα που προκαλεί το Σχέδιο Νόμου στους Ραδιοερασιτέχνες και στην ανάγκη ορισμένων τροποποιήσεων που πρέπει να γίνουν.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι:

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου φέρνει σε δύσκολη θέση τους Ραδιοερασιτέχνες των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία έχει αποκλειστικό στόχο της αυτοδιδασκαλία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών
Οι τροποποιήσεις που αφορούν την έκδοση αδειών και συνεπάγονται σημαντικά έξοδα ωθούν σε αφανισμό τον κλάδο των Ραδιοερασιτεχνών.
Η «υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη» επιτελεί σημαντικό ρόλο στα  δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα  σε περιπτώσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών και παρέχει επικοινωνιακή βοήθεια  στις υπηρεσίες Πολιτικής  Προστασίας, ενώ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και  σε περιπτώσεις  Εθνικής & Πολιτικής Άμυνας της  χώρας,  κάτω πάντα από την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ & της ΠΣΕΑ!
Η τυχόν εξαφάνιση των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών θα δημιουργήσει διεθνές αρνητικό αντίκτυπο , καθώς οι χώρες που απουσιάζουν από τον παγκόσμιο χάρτη των ραδιοερασιτεχνών είναι κράτη με μη δημοκρατικά καθεστώτα.
Αναλυτικά η παρέμβασή του:

«Στα  πλαίσια της Διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου  με τίτλο «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» καλούμαστε να  υποβάλλουμε παρατηρήσεις και προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί  η τελική μορφή του Σχεδίου Νόμου. Στόχος της διαβούλευσης είναι να ακουστούν απόψεις και γνώμες απ΄όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να  συμπεριληφθούν ενδεχομένως κάποιες από αυτές στον σχεδιαζόμενο νόμο.

Προκειμένου να τοποθετηθούμε τεκμηριωμένα επί του ζητήματος ήρθαμε σε επαφή με τους συλλόγους των Ασυρματιστών Ερασιτεχνών προκειμένου να διαμορφώσουμε άποψη για τις λεπτομέρειες των πρακτικών ζητημάτων που προκύπτουν και των συνεπειών τυχόν παραλείψεων.

Από τις επαφές και τις έντυπες παρατηρήσεις που επισυνάπτουμε, διαπιστώσαμε ότι το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους Ραδιοερασιτέχνες, των οποίων η ύπαρξη και λειτουργία έχει αποκλειστικό στόχο της αυτοδιδασκαλία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.

Συγκεκριμένα  οι τροποποιήσεις που αφορούν την έκδοση αδειών κι εφαρμόζονται αναδρομικά και για τους υφιστάμενους ραδιοερασιτέχνες συνεπάγονται σημαντικά έξοδα, ωθώντας σε εξαφάνιση τον κλάδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ραδιοερασιτεχνισμό  στην χώρα.

Τονίζεται επίσης ότι η απαραίτητη μελέτη ραδιοεκπομπών θεωρείται ανέφικτη ως διαδικασία καθώς οι ραδιοερασιτέχνες δεν διαθέτουν μια μόνιμη κεραία, αλλά πειραματίζονται με διάφορες κεραίες κάτι που συνεπάγεται συνεχείς μελέτες και σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η «υπηρεσία  Ραδιοερασιτέχνη», η οποία ουσιαστικά καταργείται με τον νέο σχέδιο νόμου, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στα  δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα  σε περιπτώσεις κυρίως εκτάκτων αναγκών (Θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές) και καλούνται να παράσχουν επικοινωνιακή βοήθεια  στις υπηρεσίες  Πολιτικής  Προστασίας. Καλούνται να συνδράμουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, υπηρεσίες όπως η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα κλπ, σε περιπτώσεις υπολειτουργίας των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Επιπλέον οι Ραδιοερασιτέχνες είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον η υπηρεσία του Ραδιοερασιτέχνη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και  σε περιπτώσεις  Εθνικής Άμυνας της  χώρας  κάτω πάντα από την καθοδήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ & της Πολιτικής Άμυνας !!

Τέλος επισημαίνεται ότι ωθώντας τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες σε εξαφάνιση θα έχει διεθνές αρνητικό αντίτυπο, καθώς οι χώρες που απουσιάζουν από τον παγκόσμιο χάρτη των ραδιοερασιτεχνών είναι κράτη με μη δημοκρατικά καθεστώτα.

Κύρια Πρόταση:

Κατόπιν των ως άνω προτάσεων θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να ακούσει με προσοχή την Πανελλήνια Ένωση Ραδιοερασιτεχνών & με τη ψήφιση του νέου Νόμου να τους δώσει το ανάλογο χρονοδιάγραμμα εναρμόνισης τους με το πνεύμα αυτού!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια