ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ερωτήματα και προτάσεις της "Συμμαχίας Πολιτών" προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων από την "Συμμαχία ...

Τα ρωτήματα και προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης "Συμμαχία Πολιτών" για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά:

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων

Κύριε Πρόεδρε
Όπως γνωρίζεται τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Έτσι ολοκληρώνεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων καθώς από τις 18 Μαΐου λειτουργούν ήδη όλες οι τάξεις των Λυκείων και των Γυμνασίων και επίσης ο Β΄ κύκλος των ΣΔΕ και τα ΙΕΚ.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών βρίσκονται πλέον καθημερινά στον ίδιο χώρο.
Είχαμε επισημάνει με παλαιότερη ανακοίνωσή μας την ανάγκη να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα θέματα που έχουν να κάνουν με την απολύμανση των σχολείων και τον καθαρισμό από χόρτα των προαύλιων χώρων.
Το ερώτημα όμως που απασχολεί εκπαιδευτικούς και γονείς και το οποίο σας μεταφέρουμε είναι αν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τον πολύ συχνό καθαρισμό των αιθουσών και των άλλων χώρων των σχολείων ιδίως από την 1η Ιουνίου και μετά που θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία.
Και είναι εύλογο το ερώτημα καθώς όπως γνωρίζουμε ένα μέρος του προσωπικού καθαριότητας των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων εργάζεται πλέον για την καθαριότητα Γυμνασίων και Λυκείων.
Αν πράγματι είναι έτσι ποιες είναι ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή για να λυθεί αυτό το θέμα που αφορά την Δημόσια υγεία;
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αδιαφόρησε για το πρόβλημα.
Οφείλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η θέση της παράταξης μας ήταν και παραμένει οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως της καθαριότητας, να καλύπτονται με μόνιμες προσλήψεις.

Εκτός όμως από τα παραπάνω θεωρούμε αυτονόητο κάθε μαθητής, κάθε εκπαιδευτικός αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία πρέπει η πολιτεία να παρέχει δωρεάν.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν τήρησε ούτε αυτή την αυτονόητη υποχρέωση της. Το μόνο που έκανε ήταν η παραχώρηση ενός αντισηπτικού ανά τμήμα.
Θεωρούμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η τοπική αυτοδιοίκηση και στη δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγρινίου θα πρέπει να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
Προτείνουμε προς τη Δημοτική Αρχή να προμηθεύσει σε κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και μέλος του προσωπικού του σχολείου όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό, αντισηπτικά μαντηλάκια).
Είναι μια πρωτοβουλία που έχουν πάρει ήδη πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα.
Όπως έχουμε τονίσει, θεωρούμε παρακινδυνευμένη την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Για αυτό είναι ύψιστο καθήκον του Δήμου Αγρινίου να πάρει κάθε δυνατό μέτρο που θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και θα συμβάλει στην προστασία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των μελών των οικογενειών τους.

Σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων του Δήμου μας

Με χαρά υποδεχόμαστε όλοι μας το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων της πόλης μας. 
Είναι αυτονόητο ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους βιοτέχνες κλπ.
Και ο τρόπος είναι απλός: ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα, επιλέγουμε τα τοπικά προϊόντα.
Έτσι βοηθάμε έμπρακτα τους δικούς μας ανθρώπους να μην αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να μη μείνουν εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.
Η Αλληλοκατανόηση και η Αλληλεγγύη θεωρούμε ότι είναι οι λέξεις κλειδιά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία την επόμενη μέρα.
Όμως η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας δεν είναι αρκετή.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα στήριξης που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις ώστε να έχουν την οικονομική ανάσα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση τους.
Ο Δήμος Αγρινίου επίσης οφείλει να σταθεί στο πλευρό του επιχειρηματικού κόσμου και να συμβάλει και αυτός με κάθε δυνατό τρόπο που έχει στη διάθεση του στην νέα δύσκολη πραγματικότητα. 
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
(Οι παρακάτω προτάσεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2020):
Α. Πλήρης απαλλαγή από το σύνολο των Δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ.
Β. Μείωση κατά 50% των Δημοτικών τελών ύδρευσης – αποχέτευσης που εισπράττονται μέσω της ΔΕΥΑΑ.
Γ. Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ακίνητα του Δήμου Αγρινίου.
Επιπλέον των παραπάνω για τις επιχειρήσεις εστίασης:
Δ. Απαλλαγή από το ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησης ή το τέλος παρεπιδημούντων για τα ξενοδοχεία.
Ε. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επαγγελματίες της εστίασης πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις σχετικά με την έκδοση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Πιστεύουμε όμως ότι, αυτή τη περίοδο και στην κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις, είναι εκτός πραγματικότητας να ζητούνται προκαταβολικά χρήματα για την έκδοση της άδειας. 
Η θέση της παράταξης μας είναι ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η πλήρης απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για όλο το 2020. Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει για το 2020 θα υπάρξει συμψηφισμός με άλλες οφειλές τους προς τον Δήμο Αγρινίου. 
Αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση μας για πλήρη απαλλαγή προτείνουμε να υπάρξει μια περίοδος χάριτος τουλάχιστον 4 μηνών ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να πάρουν ανάσα και στη συνέχεια να αρχίσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε μηνιαίες δόσεις.
ΣΤ. Δυνατότητα επέκτασης στο διπλάσιο της επιφάνειας κοινοχρήστων χώρων που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Αυτό βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει ανεξέλεγκτα αλλά τηρώντας τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό του Δήμου Αγρινίου σχετικά με τους ελεύθερους χώρους που πρέπει να υπάρχουν για την διευκόλυνση των πεζών, των ΑΜΕΑ κλπ.

Σχετικά με την αποκατάσταση - συντήρηση των Πεζόδρομων

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετοί πεζόδρομοι του Δήμου μας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αναφερόμαστε βεβαίως στις μεγάλες φθορές που έχουν υποστεί, κυρίως από τις συχνές διελεύσεις βαρέων οχημάτων. 
Οι πλάκες έχουν φύγει και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λακκούβες που μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν.
Είναι προφανείς οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την ασφάλεια των συμπολιτών μας και απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση τους.
Για του λόγου το αληθές σας επισυνάπτουμε δυο φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στον Πεζόδρομο Αγρίου που αποτελεί μια μόνο από τις πολλές περιπτώσεις. Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν λακκούβες διαστάσεων 1,30 m και 1,20 m που παραπέμπουν πράγματι, ειδικά όταν βρέχει, σε διαδρομές της άγριας φύσης.
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται πλέον αρκετοί πεζόδρομοι του Δήμου μας.
Επειδή το θέμα αυτό δεν είναι σημερινό αλλά υφίσταται για πολύ καιρό, και επειδή καθήκον της Δημοτικής Αρχής είναι να φροντίζει τόσο για την ασφάλεια όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Δημοτών,
ερωτάται η Δημοτική Αρχή: 
πότε επιτέλους θα αποφασίσει να ασχοληθεί με το θέμα της αποκατάστασης των φθορών στους πεζόδρομους που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο και καθιστούν δύσκολη την ζωή των συνδημοτών μας;

Για την «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια