Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Υγείας προς ψήφιση στη Βουλή .Κύρωση πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου και άλλες διατάξεις. Θέση ΠΟΕΔΗΝ

Επανέρχονται σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και ιατρεία στο ...


Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν στον έλεγχο του πρώτου κύματος της πανδημίας μαζί με την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν οι πολίτες κρύφτηκαν όμως οι χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Όλοι τώρα μιλάνε για την αναγκαιότητα ισχυρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κάτι για το οποίο εμείς «φωνάζουμε» εδώ και χρόνια.

Ισχυρή Δημόσια Υγεία όμως δεν γίνεται με δημόσιες δαπάνες 5% του ΑΕΠ, χιλιάδες κενές Οργανικές θέσεις και ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία που δεν επαρκούν.
Προσλήφθηκαν 3700 συμβασιούχοι υπάλληλοι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας τέλος Μαρτίου. Ασφαλώς δεν πρόλαβαν να εγκλιματιστούν για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το βάρος περίθαλψης έπεσε στο παλαιό εργασιακά εξουθενωμένο προσωπικό του οποίου έχουν ανασταλεί οι κανονικές άδειες και βρίσκονται νυχθημερόν 3 μήνες στα Νοσοκομεία θα πρέπει άμεσα να επιτραπεί η χορήγηση κανονικής άδειας.
Έγιναν μετακινήσεις για την ενίσχυση των Νοσοκομείων από τα Κέντρα Υγείας, Ιατρών, Νοσηλευτών και άλλων που θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους καθότι τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν.
Οι 3700 που προσελήφθηκαν επαναφέρουν τη στελέχωση των Νοσοκομείων στο έτος 2018 που κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος αφού από το έτος 2018 έως σήμερα απεχώρησαν 4000 υπάλληλοι προς συνταξιοδότηση και έγιναν μηδενικές προσλήψεις.

16000 είναι το προσωπικό που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Λήγουν συμβάσεις τις επόμενες ημέρες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας και απολύονται. Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 2Κ και αρκετό προσωπικό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είναι εκτός πινάκων επιτυχόντων.

Άμεσα το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προωθήσει διάταξη προς ψήφιση παράτασης των συμβάσεων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων όπως έχει δεσμευθεί. Οι αγωνιστές της πανδημίας δικαιούνται μία θέση μόνιμης δουλειάς στα Νοσοκομεία. Δουλεύουν πολλά χρόνια στα Νοσοκομεία με παράταση συμβάσεων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο άρθρο 32 δίνεται παράταση έως τέλους Σεπτέμβρη στο προσωπικό εστίασης και φύλαξης. Σε άλλο άρθρο προβλέπεται ίδια παράταση στο προσωπικό καθαριότητας.

Το άρθρο αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη δυνατότητα των Νοσοκομείων να προκηρύσσουν νέους διαγωνισμούς για πρόσληψη προσωπικού που τώρα θα υφίστανται τέτοια νομοθετική δυνατότητα με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων. Διαφορετικά θα επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Στο άρθρο 27 ρυθμίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της δωρεάς σε συναδέλφους του Ιδρύματος Νιάρχου. Προκαλούν αναταραχή οι εν λόγω δωρεές καθότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή προσωπικό πρώτης γραμμής ΕΚΑΒ, Τραυματιοφορείς, Παραϊατρικό, Τεχνολόγοι, ΤΕΠ και άλλοι που εμπλέκονται άμεσα στην περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού.
Διορίζονται Διοικητικά συμβούλια στα Νοσοκομεία χωρίς την συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων (Γιατρών και λοιπού προσωπικού) παρότι δεν έληξε η θητεία τους.
Θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα για να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος. Το άρθρο εικοστό πρώτο της Π.Ν. Π δεν καλύπτει.

Θεωρούμε θετικό την απόσυρση των δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού μετά τις αντιδράσεις μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυνατά τη σύσταση Ενιαίου Κλάδου με διακριτά καθήκοντα. Τώρα που τελείωσαν τα χειροκροτήματα ας υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και την αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου, η αύξηση μισθών και των εξαιρέσιμων είναι βασικά αιτήματα των διεκδικήσεών μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                               ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.