ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Οδήγηση δίκυκλου έως 125 κυβικά με δίπλωμα αυτοκινήτου. - Oι προϋποθέσεις Τι ισχύει - Όλες οι αλλαγές

 

Δίπλωμα οδήγησης: Τέλος σε εξετάσεις και παράβολα για οδηγούς ΙΧ που θέλουν δίπλωμα δικύκλου μέχρι 125 κυβικά βάζει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. 

Παράλληλα, ξεχάστε όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα, σχετικά με το πώς θα πάρετε το δίπλωμα οδήγησης, καθώς έρχονται σαρωτικές αλλαγές, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στη διαδικασία της απόκτησής του.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με νομοσχέδιό του θα δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους άδειας οδήγησης Ι.Χ. αυτοκίνητου να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. Αυτό θα βάλει ένα τέλος σε εξετάσεις και παράβολα για τον κάτοχο διπλώματος αυτοκινήτου.

Προϋποθέσεις

Η δυνατότητα αυτή θα δίνεται, όπως, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτές θα είναι οι εξής:

Να έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου τουλάχιστον έξι χρόνια

Να έχουν συμπληρώσει τα 27 έτη

Να έχουν περάσει από υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση τριών μαθημάτων. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να περάσουν εξετάσεις για δίπλωμα μηχανής του παραπάνω κυβισμού

Οδήγηση δίκυκλου έως 125 κυβικά με... δίπλωμα αυτοκινήτου

Που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Όπως γίνεται γνωστό, όμως, το δίπλα αυτοκινήτου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση δικύκλου μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Με αυτή τη ρύθμιση η χώρα «συμμορφώνεται» στις ευρωπαϊκές οδηγίες, μιας και ήδη αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στους οδηγούς αυτοκινήτου να οδηγούν δίκυκλο 125 κ.εκ. χωρίς επιπλέον εκπαίδευση ή εξετάσεις.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ορίζει πως δεν απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης για την οδήγηση μοτοποδηλάτων με μέγιστη εκ κατασκευής ανώτατη ταχύτητα έως 25 km/h, ενώ εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτω των 18 ετών (επιτρέπεται από τα 16) θα πρέπει να υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του προσώπου που ασκεί την επιμέλειά του.

Από Γιάννης Κυριακόπουλος - athensmagazine.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια