Επίσκεψη Κώστα Καραγκούνη στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών

Επίσκεψη στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών πραγματοποίησε η ειδική μόνιμη επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής. Στην επίσκεψη  συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος καθώς και τα  μέλη αυτής, οι βουλευτές της ΝΔ, κ. Τσιγκρής Άγγελος(Αχαΐα), κ.Μαρκόπουλος Δημήτρης (Β’Πειραιώς), κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας (Ηλεία), κ.Μπαρτώκας Αναστάσιος (Ημαθία) και η κα Σκόνδρα Ασημίνα (Καρδίτσα), ο βουλευτής του Σύριζα, κ. Μάρκου Κώστας (Αχαΐα) και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βαγενάς Δημήτριος. Κατά τη διάρκεια αυτής τα μέλη της επιτροπής  ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση και το προσωπικό για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω κατάστημα κράτησης. Μάλιστα, οι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις πτέρυγες και τον προαύλιο χώρο της φυλακής και να συζητήσουν πολλά από τα προβλήματα αυτά απευθείας με τους ίδιους τους κρατουμένους. 

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό της σύμβασης για την πραγματοποίηση του έργου της βελτίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του Καταστήματος, η Επιτροπή ενημερώθηκε πλήρως από τους ιθύνοντες για τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Βασικό εξ αυτών είναι η αποπεράτωση του υποστηρικτικού υποσταθμού μέσης τάσης, που πρόκειται να ανανεώσει λειτουργικά το σωφρονιστικό κατάστημα , καθώς, με τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού θα μπορούν να αντεπεξέρχονται οι εγκαταστάσεις ηλεκτρικού πίνακα της φυλακής στα μεγάλα ηλεκτρικά φορτία  που χρειάζονται για τη λειτουργεία κλιματισμού, θέρμανσης, πυρασφάλειας κ.λπ. Ένα άλλο πρόβλημα που αποτελεί και πάγιο αίτημα των κρατουμένων και το οποίο πρόκειται  σύντομα να υλοποιηθεί με βάση και το σχέδιο αποκατάστασης της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι η ανακατασκευή των μαγειρείων- αρτοποιείου, τα οποία θα εκσυγχρονιστούν και θα εφοδιαστούν  πλήρως με νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Στη συνέχεια της επίσκεψης, η Επιτροπή παρευρέθη και στις εγκαταστάσεις του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που διαθέτει το σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ ο κ. Καραγκούνης είχε επικοινωνία και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΥπ Α.Ε., κ. Γιάνναρη Αθανάσιο προκειμένου να σταλεί υλικός σχολικός εξοπλισμός (θρανία, καρέκλες κ.ο.κ.) για την πλήρη υποστήριξη του έργου που επιτελεί το σχολείο. Επίσης, ο βουλευτής επικοινώνησε και με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να βρεθεί πρόσφορη λύση και για την παροχή ιατρικού προσωπικού (κυρίως με ενίσχυση ιατρών παθολόγων και ψυχιάτρων) της μονάδας υγείας που λειτουργεί στο κατάστημα κράτησης.  

Η επίσκεψη αυτή ήταν εξαιρετικά ουσιαστική και συνέβαλε στην πλήρη ενημέρωση των μελών της επιτροπής για τα λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα  του σωφρονιστικού καταστήματος του Αγίου Στεφάνου, τα οποία μετά και την αντίστοιχη υπουργική απόφαση αναμένεται επιτέλους να αποκατασταθούν, ούτως ώστε να παρέχονται καλύτερες συνθήκες κράτησης στους οικότροφούς του. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής πέραν της αποκατάστασης των προβλημάτων που αναφέρθηκαν προβλέπει στο σύνολό του οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανακατασκευή εξωτερικής φρουράς και την ανέγερση νέας, την ανακατασκευή περιμετρικών σκοπιών και τη δημιουργία νέου φυλακίου αστυνομίας. Στο σχέδιο αυτό μεριμνάται επίσης και η στήριξη της δράσης των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ που ήδη λειτουργούν στο σωφρονιστικό κατάστημα καθώς και η υποστήριξη του εμβολιασμού κατά του Covid-19 των κρατουμένων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων επιμόρφωσης -εκπαίδευσης και πολιτισμού του Καταστήματος τα οποία τελούν σε προσωρινή παύση ένεκα της πανδημίας, καθώς και η δημιουργία παραρτήματος ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην πόλη της Πάτρας για την μετασωφρονιστική μέριμνα των κρατουμένων.


Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.