ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Γιόρτασε το ιστορικό μοναστήρι στη Φωτμού Τριχωνίδος

 

Σε Φθινοπωρινή, συνάμα δε και κατανυκτική ατμόσφαιρα γιόρτασαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2021 οι Πετροχωρίτες το γενέσιον της Θεοτόκου, στο Ιστορικό τους Μοναστήρι του Φωτμού, που βρίσκεται στην ομώνυμη παραλίμνια περιοχή ο Φωτμός.

Πλήθος πιστών από το Πετροχώρι, τα Σιταράλωνα, το Θέρμο, την Αγία Σοφία και την Μυρτιά, επισκέφθηκαν σήμερα το Βυζαντινό αυτό Μνημείο, κι άναψαν ένα κερί στη Χάρη της Παναγίας, της οποίας η Εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα την γέννησή της.

Η "φουσκωμένη" σήμερα Τριχωνίδα, λόγω του πρόωρα ενσκήψαντος Φθινοπωρινού καιρού, καταδεκτική όπως πάντα οικοδέσποινα, υποδέχθηκε τους πιστούς, ξεδιπλώνοντας μπροστά τους όλες τις ομορφιές της και την απεραντοσύνη της.

Σε μία από τις ειδυλλιακές παραλίμνιες περιοχές της Τριχωνίδας, τον Φωτμό, ευδόκησε ο Ύψιστος και πριν από πέντε αιώνες ακάματοι μοναχοί, κι εξαίσιοι Αγιογράφοι, δημιούργησαν  ένα Μοναστηριακό συγκρότημα, που χαρακτηρίζεται για την Ιστορία του, την Λαϊκή του αρχιτεκτονική, τις Τοιχογραφίες του και τον Αγιογραφικό του κύκλο. Μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο στο πέραμα όλων αυτών των αιώνων, άφησε στους Αποκουρίτες και στους Πετροχωρίτες ειδικότερα, βαριά πολιτιστική παρακαταθήκη, η οποία αναδεικνύεται ακόμα και μέσα απ΄ τα χαλάσματα των ερειπωμένων κελιών.

Σε έναν τέτοιο τόπο βρεθήκαμε σήμερα πολλοί Αποκουρίτες, σε μιά συνδυαστική σύναξη εκπλήρωσης θρησκευτικών καθηκόντων και εκδήλωσης της εκτίμησής μας στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κι είναι αυτός ο συνδυασμός, ένα αυθόρμητα δημιιουργηθέν πανίσχυρο δίπολο στήριξης, ενίσχυσης και σύμπραξης θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με έκδηλη την απήχηση στούς συντοπίτες μας κι όχι μόνο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια