ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ανυπότακτο Αγρίνιο για καπναποθήκες Παπαστράτου: Τέλος με τις καθυστερήσεις

Πριν από δυο χρόνια κατατέθηκε από το Ίδρυμα «Τάσος Παπαστράτος» μια σημαντική απόφαση-πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, η οποία αφορούσε στην παραχώρηση από το ίδρυμα όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του μετά από την αυτοκατάργησή του και αφού διαπίστωσε την αδυναμία του να λειτουργήσει προς το σκοπό της αξιοποίησης του κτιριακού τοπόσημου των καπναποθηκών Παπαστράτου.

Η περιουσία του ιδρύματος, ως γνωστόν, αποτελείται από δύο κτίρια (ένα πολυόροφο συνολικής επιφάνειας ορόφων 5.884 τ.μ. και ένα κτίριο επιφάνειας 120 τ.μ), το οικόπεδο (συνολικής έκτασης 1.171 τμ) πάνω στο οποίο αυτά είναι κτισμένα και ένα χρηματικό κεφάλαιο 1.472.963,45 €, για το οποίο ρητά είχε ορισθεί ότι δεν θα αναλωθεί για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, πλην αυτών που κατατείνουν στην προστασία και αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η συμβολή του Προέδρου του ιδρύματος και πρώην δημάρχου Παύλου Μοσχολιού για την λήψη και την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης του ιδρύματος υπήρξε κάτι παραπάνω από καθοριστική.

Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων χαιρέτησαν τότε την σπουδαία αυτή προσφορά με την επιτακτική προσδοκία ότι, ο Δήμος Αγρινίου θα αναζητήσει το κατάλληλο και επαρκές χρηματοδοτικό εργαλείο για την ποιοτική και πλήρη αξιοποίηση αυτής της περιουσίας.

Την 1η Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 5051/Β/ 1-11-2021)* το από 21-10-2021 Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο και σύμφωνα με την υπ΄αρ. 76/24-10-2019  απόφαση του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, εγκρίθηκε η διάλυση του Ιδρύματος και η παραχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στον Δήμο Αγρινίου.

Τα δυο χρόνια προφανώς αποτελούν τεράστια χρονική καθυστέρηση που επιβάρυναν τη φθορά του κτιρίου. 

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η γραφειοκρατία για θέματα ουσίας και υψίστης κοινωνικής σημασίας αποτελεί ακόμη δομικό λίθο της δημόσιας διοίκησης, την ώρα που το fast track οργιάζει κάθε φορά που τα συμφέροντα δεν είναι δημόσια, αλλά ιδιωτικά.

Η διαδικασία πλέον ολοκληρώθηκε. Ο δήμος έχει ήδη στα συρτάρια του όλα τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας του πιο ισχυρού τοπόσημου της περιοχής και στα ταμεία του ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα «περαιτέρω». Πάνω από όλα όμως έχει μια τεράστια ευθύνη και υποχρέωση:  να φροντίσει άμεσα και με όλα τα μέσα να «φρενάρει» τη φθορά των κτιρίων και να  προχωρήσει σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην ένταξη του έργου της συντήρησης και ανάπλασης των παλιών αποθηκών Παπαστράτου το ταχύτερο δυνατόν.

Μία συζήτηση άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της οποίας το ΤΕΕ, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών κλάδων, που έχουν δυνατότητα τεκμηριωμένης άποψης, καθώς και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα κληθούν να απαντήσουν με όλη την επιστημονική και κοινωνική εμπειρία τους στο θέμα των ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ που θα ΠΡΕΠΕΙ να αναπτυχθούν στις ανακαινισμένες παλιές αποθήκες Παπαστράτου, είναι κατά την κρίση μας κάτι παραπάνω από άμεση και απαραίτητη. 

Μία βασική αρχή της συγκρότησης μας σε παράταξη είναι, ότι έργα τα οποία σχεδιάζονται για την τοπική κοινωνία πρέπει να στηρίζουν τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδιασμού τους στις ανάγκες και τις προτεραιότητες αυτής της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Τις συναινέσεις, οφείλει η δημοτική αρχή να τις αναζητά στην αρχή και όχι στο τέλος της κατασκευής των έργων.

Είναι γεγονός ότι ο δήμος Αγρινίου απέκτησε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο: το σημαντικότερο ίσως κτιριακό τοπόσημο όχι μόνο του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Είναι χρέος της δημοτικής αρχής η ανάπλαση και η λειτουργικότητά του να αποκαταστηθεί, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση για την ΚΑΤΕΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια