ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Δ.Τραπεζιώτης:Σε λίγο θα πούμε το νερό νεράκι

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΌ  ΣΎΣΤΗΜΑ (ΕΥΣ)  ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΠΟΥ ΕΚΤΕΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.

ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΊΣ; ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΑΓΡΙΝΊΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΈΜΑ;

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:

ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

-----------------------

του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Μετά τη ΔΕΗ ήρθε και η σειρά της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή του νερού. Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων υποδομών και αγαθών είναι σταθερός προσανατολισμός της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Για να παρακάμψει δε τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ του 2014 και τις αποφάσεις 1223/20 και 1224/20 του Δ’ τμήματος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας μας, που διατηρούν  τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και αποφαίνονται ότι το νερό είναι βασικό δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποίησε την ΕΥΔΑΠ αλλά με τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας!!!  ιδιωτικοποίησε τις υποδομές της δηλαδή το σύστημα άντλησης, συντήρησης, αποθήκευσης, φιλτραρίσματος και παροχής νερού, το λεγόμενο    Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας που εκτείνεται και στην Αιτωλοακαρνανία. 

Το ΕΥΣ της ΕΥΔΑΠ συγκεκριμένα  εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής,  αφορά περίπου το 80% των υδάτων της χώρας  και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα. Η ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ  είναι χειρότερη εξέλιξη από την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΕΥΔΑΠ. Το ΕΥΣ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Μετά  την ψήφιση της προαναφερόμενης  τροπολογίας η κυβέρνηση αφού παρέκαμψε τις αποφάσεις  του ΣτΕ  ετοιμάζεται να παραχωρήσει τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου (ΕΥΣ), μετά από τρία χρόνια,  σε ανάδοχο - ιδιώτη κατόπιν διαγωνισμού.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε στις 20/01/2022 και η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε είκοσι έτη. Και μάλιστα για να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά θα πάει στα "σωστά" χέρια αποκλείουμε και την ΕΥΔΑΠ (τον ιδιοκτήτη δηλαδή) από τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Ποιοι υπέβαλλαν ήδη προσφορά, μα οι γνωστοί μεγαλοεργολάβοι: α) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ, β) ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ και γ)  ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. οι οποίοι μπορεί να γνωρίζουν από μπετόν αλλά δεν έχουν καμία γνώση από τη διασφάλιση ενός δικτύου  με πόσιμο νερό. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 291.226.400 ευρώ με ΦΠΑ ενώ η διάρκεια της σύμπραξης – παραχώρησης  του έργου ανέρχεται σε 20 χρόνια και τέλος, σχετικά με το προσωπικό, η ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού   που θα φτάσουν τα 200 άτομα όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της ΕΥΔΑΠ. 

Και βέβαια ποιος παρακολουθεί τις τροπολογίες εν μέσω πανδημίας.  Τα ΜΜΕ ασχολούνται μόνο με ότι είναι «πιασάρικο», τα κόμματα με τα εσωκομματικά τους και η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία…   

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών όμως είναι πάντα σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστεί τη δημόσια κτήση και τα δημόσια αγαθά. 

 Αγρίνιο,02/02/2022

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών

«Act now -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ Δικηγόρος

π. Δήμαρχος Θεστιέων


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια