ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο-Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο για τα θύματα του βομβαρδισμού τον Απρίλιο του 1941(φωτο)

 

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  για τα θύματα του βομβαρδισμού  του Αγρινίου που έγινε τη  Μεγάλη Τετάρτη,  16 Απριλίου 1941.

Στην οδό Αναστασιάδη, όπου βρίσκεται η τιμητική επιγραφή με τα ονόματα των Αγρινιωτών που έχασαν την ζωή τους,  στεφάνι κατέθεσαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο πρ. του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Καζαντζής, ο πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου. Δημήτρης Τσούνης, η πρ. της Κ. Αγρινίου Φωτεινή Βλάχου, εκπρόσωποι της οικογένειας Τόντου και Μουμουγιάννη, ο πρ της Ένωσης Αποστράτων Αξ. Στρατού Περικλής Τσάντζαλος.  

  Ο Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε τον ηρωισμό των συμπατριωτών μας: « Όταν οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν  το  πρωινό της  16ης Απριλίου 1941, δώδεκα συμπατριώτες μας πέρασαν στην ιστορία της πόλης. Τα ονόματα τους δεν είναι, απλά, χαραγμένα στην τιμητική επιγραφή. Χαράχθηκαν στην καρδιά και έγιναν οι ήρωες της μνήμης μας. Κάθε τόπος, μικρός ή μεγάλος, έχει την δική του ιστορία, τους δικούς του μαρτυρικούς ήρωες. Μέσα στις θυρίδες της αγρινιώτικης μνήμης, ξεχωρίζουν τα θραύσματα  από βόμβες της οδού Αναστασιάδη. Ένας κεντρικός δρόμος της πόλης  που καθημερινά περνάμε βιαστικά. Αλλά δεν προσπερνάμε ποτέ. Το Αγρίνιο  κατέβαλε βαρύ τίμημα αίματος με το θάνατο των  αμάχων που έπεσαν θύματα τυφλού χτυπήματος των Ναζί επιδρομέων. Αξίζει τιμή, δόξα και αιώνια μνήμη στους Αγρινιώτες ήρωες.Σε όλους τους άμαχους,  θύματα θηριωδιών». 

 Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου κ. Δημήτρης Τσούνης :” Τα πολεμικά ανακοινωθέντα της εποχής ανέφεραν : «Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και πυροβόλησαν το Αγρίνιο με ολίγα θύματα  εκ του αμάχου πληθυσμού και μικράς ζημίας».  ‘Όλοι τους είναι ήρωες. Οι  δικοί μας ήρωες. Αιωνία η μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας». 

 Παρόντες στην εκδήλωση συγγενείς και  των θυμάτων,   οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Ζώης.  

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια